Boek 20 jaar Femke KWF

Het boek De Duitse zomer van de Oranjefans!

De Belgische schrijver van sportboeken Raf Willems heeft als voetbalhistoricus een prachtig naslagwerk gemaakt. ‘De geschiedenis van het EK 1960-2024, De Duitse Zomer van de Oranjefans”.  En wij, Oranjebus én Oranjefans, zijn daar onderdeel van!


Het begon voor Raf in Dortmund. Die hele bijzondere dag 10 juli 2024, EK Duitsland, meer dan 100.000 Oranjefans zijn afgereisd om het Nederlands Elftal aan te moedigen in de halve finale en om achter onze bus de oranjeparade mee te lopen.  

 

Raf was die dag eigenlijk naar Dortmund gekomen om de Oranjefans in alle glorie vast te leggen, waarom er zoveel fans (ook zonder kaartje) zijn afgereisd om het Nederlands Elftal aan te moedigen. Nietsvermoedend reed de Oranjebus langs richting de startplek van de fanwalk, onder luid gejuich en getoeter. Raf heeft vanaf de fanzone al vol verwondering staan kijken en verschillende Oranjefans geïnterviewd. Bij het starten van de fanwalk wist hij niet wat hij meemaakte. De Oranjebus voorop en al die duizenden mensen om en achter de bus, zingend, hossend, van links naar rechts. Hij omschrijft de sfeer als een soort festival, een feest die je zorgen wegneemt, alles samenkomt, als een gemeenschap die met elkaar rondhangt in alle facetten rond het leven. Lief en leed delen, vreugde en vooral feest. Een unieke sfeer die je inpakt als een ‘prettige gestoordheid’.  En lief en leed was het.

Naast de vele oranjefans die hij heeft geinterviewd, heeft hij ook veel anekdotes en verhalen opgeschreven van onze voorzitter en bestuursleden van de vereniging Oranjefans / Oranjebus. Unieke verhalen, indrukwekkend, bijzonder en hartverwarmend. Waaruit blijkt dat voetbal veel meer is. Verhalen van afreizende fans. Lief en leed en verhalen met elkaar samen delen.


O
p het laatste moment in Dortmund, na de fanwalk en nadat hij klaar was met zijn ervaringen opdoen en interviews afnemen, botste hij als het ware letterlijk tegen Ruud en Nel tegen op. Twee zeventigplussers en Oranjefans op een versierde e-bike in Duitsland. Raf vroeg ook aan hen waarom zij hier waren, wat de fanwalk voor hen betekende. Hij was diep geroerd door het antwoord, door deze aparte ontmoeting met Nel en Ruud Geurts, de ouders van Femke, een wel zeer bijzondere en geliefde Oranjefan die helaas in de zomer van 2023 aan borstkanker overleed.


Onder de indruk van de gebeurtenissen besloot hij om zich te verdiepen in zowel de twintigjarige geschiedenis van die unieke Oranjebus als in het levensverhaal van Femke, ook omdat hij zelf in het verleden met kanker heeft geworsteld. Hij besloot dit verhaal op te schrijven. Dat is gebeurd met de steun van ouders Nel en Ruud, echtgenoot Sjoerd van Fessem – ook bestuurslid van de Bus – en natuurlijk de Vereniging Oranjefans.nl-De Bus, waar Henk het verhaal vertelt.


En zo is er een zeer opmerkelijk voetbalverhaal ontstaan van vreugde en verdriet.


Raf Willems doopte haar om tot ‘de bus der kleine dingen van het leven’, omdat ze mensen met elkaar verbindt vanuit de dagelijkse zorgen.

Wat levert dit voor onze bus op, zult u denken?
Niets! Want samen met Raf besloten wij gezamenlijk ons deel van de opbrengst te doneren aan het KWF Kankerbestrijding. Daarmee steunt u met een aankoop direct deze
enorm belangrijke organisatie.

Bij elk verkocht boek via de link gaat er € 3,- naar het KWF-kankerbestrijding!

Wilt u het boek vóór de kerst binnen hebben? Bestelt u hem dan vóór 1 december!